.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Δ.ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Λεωφόρος Δημοκρατίας 19


Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Οι τραπεζες που θα ανοίξουν από αύριο, Τετάρτη έως και την Παρασκευή για την καταβολή των συντάξεων στη Θεσσαλονικη

Τα υποκαταστήματα που θα ανοίξουν από αύριο, Τετάρτη () έως και την Παρασκευή για την καταβολή των συντάξεων ανακοίνωσαν η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank και η Alpha Bank.
Από αύριο 1η Ιουλίου και για τρεις ημέρες, ανοιχτά θα είναι περίπου 1.000 τραπεζικά καταστήματα όλων των τραπεζών σε όλη τη χώρα, για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης ή χρεωστικές κάρτες.
Παράλληλα, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα μπορούν, για να μην ταλαιπωρούνται και τις τρεις ημέρες, να αποσύρουν έως 120 ευρώ μετρητά συνολικά τη μία φορά. Αυτό το δικαίωμα της ανάληψης πάνω από το όριο των 60 ευρώ, θα το έχουν μόνον κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.
Δείτε αναλυτικά:
Εθνική Τράπεζα:
Ι. Δραγούμη 11 & Μητροπόλεως - Κέντρο
Μοναστηρίου 110
Βασ. Όλγας 195 - Περιοχή Μαρτίου
Λέοντος Σοφού 13 - Κέντρο
Αγ. Δημητρίου 116 - Κέντρο
Παπαναστασίου 114 - Χαριλάου
Κομνηνών 51 & Βαζελώνος - Καλαμαριά
Μεγ. Αλεξάνδρου 2 -  Αμπελόκηποι
Μ. Μπότσαρη 142 & Ιωνίας 70 - Κάτω Τούμπα
Γρ. Λαμπράκη 192 - Άνω Τούμπα
Ερμού 28 - Κέντρο
26ης Οκτωβρίου 10 - Κέντρο
Εγνατία 152 - Κέντρο
25ης Μαρτίου 2 - Επανομή
Εγνατίας 18 - Ασπροβάλτα
12ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Αεροδρομίου
Ελ. Βενιζέλου 72 - Νεάπολη
Λαγκαδά 239 - Σταυρούπολη
Μακρυγιάννη & Βούλγαρη 2 - Ηλιούπολη
Κ. Καραμανλή 116 - Διαβατά

Φιλίππου και Αγ. Γεωργίου - Κουφάλια
Βιομηχανική περιοχή Θεσσαλονίκης, Α2 και Α4 γωνία
Eurobank
Βασ.Όλγας & 25ης Μαρτίου -  Περιοχή Μαρτίου
Μ. Αλεξάνδρου 27 - Αμπελόκηποι
Αμπελοκήπων & Ανθέων - Περαία
Βασ. Γεωργίου 46 - Αγ. Τριάδα
28ης Οκτωβρίου 25 - Εύοσμος
Λαγκαδά 234 - Σταυρούπολη
25ης Μαρτίου 98 & Κων/λεως 137 - Χαριλάου
Βας. Όλγας 219 & Σκιάθου - Ντεπώ
Α. Παπανδρέου 53 και Φρ Ρούσβελτ - Νεάπολη
Τσιμισκή 103 & Βύρωνος- Ισαύρων - Κέντρο
Αριστοτέλους 14 - Κέντρο
Αιγαίου 104 - Καλαμαριά
Προφήτη Ηλία 44 ΚΑΙ Ι.Γιαννούδη 2 - Πυλαία
Γρ. Λαμπράκη 200 - Άνω Τούμπα
Καραολή & Δημητρίου 124 και Σαλαμίνος - Εύοσμος
Τσιμισκή 27 - Κέντρο
Λεωφ. Κων. Καραμανλή - Βούλγαρη - Νέα Ελβετία
Α. Παπανδρέου 17 & Κρήτης 28 - Κορδελιό
Βασιλικής Ταβάκη 40 - Θέρμη

Τράπεζα Πειραιώς:
Αγίου Δημητρίου 77 - Κέντρο
Ίωνος Δραγούμη 5 - Κέντρο
Μεταμορφώσεως 1 & Πόντου - Καλαμαριά
Παπαναστασίου 20 - Χαριλάου
Τσιμισκή 132 & Εθν. Αμύνης - Κέντρο
Αμπελοκήπων 34 & Κρήτης - Περαία
Αριστοτέλους 13 - Κέντρο
25ης Μαρτίου 117 - Χαριλάου
Ελ. Βενιζέλου21 - Αμπελόκηποι
Α. Παπανδρέου 92-94 - Νεάπολη
Λαγκαδά 188 & Γρ. Λαμπράκη 1 - Σταυρούπολη
Ισιδώρου 2 & Γρ. Λαμπράκη - Τούμπα
Μεγ. Αλεξάνδρου 81 & Μακεδονομάχων - Εύοσμος
Βασ. Όλγας 201
Πλατεία Αν. Παραμάνα 1 - Θέρμη
Λεωφ. Τρίτης Γ. Παπανικολάου 66 - Πεύκα
Λουτρών 27 - Λαγκαδάς
Εθν. Αντιστάσεως 37 - Κουφάλια

Τράπεζα ALPHA BANK
Ωραιόκαστρο, Κομνηνών 85

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Η πρόταση του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα !

Το ΚΚΕ καλεί το λαό στο δημοψήφισμα της Κυριακής να μην επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Να σηκώσει το ανάστημά του και να εκφράσει στο δημοψήφισμα την αντίθεσή του στην ΕΕ και τα μνημόνια διαρκείας της. 
Ούτε η πρόταση των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ, ούτε η κυβερνητική πρόταση των 47 + 8 συμπληρωματικών σελίδων διορθώνονται γιατί είναι γεμάτες βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Το κάλπικο «όχι» που προτείνει η κυβέρνηση είναι ένα μεγάλο «ναι» στο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ, είναι «ναι» στην κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του λαού. 
Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μη διαλέξει νέο μνημόνιο. Να «ακυρώσει» αυτό το δίλημμα, «ρίχνοντας» στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ:
Όχι στην πρόταση των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ.
Όχι στην πρόταση της κυβέρνησης.
Αποδέσμευση από την ΕΕ, 
με το λαό στην εξουσία. 

«Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή 2015 – 2020»



ΕΓΝΑΤΙΑ 89 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τ.Κ. 54635
Τηλ.: 2310 286580, 2310 286546 fax: 2310 288 233


Κεντρικής Μακεδονίας
Θεσσαλονίκη, 25-6-2015
Η τοποθέτηση «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το επιχειρησιακό πρόγραμμα:
«Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή 2015 – 2020»
με την συγχρηματοδότηση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους-TEBA/FEAD

Με συνοπτικές διαδικασίες συζητήθηκε και εγκρίθηκε, στις 24 Ιούνη, από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή 2015 – 2020» με την συγχρηματοδότηση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους-TEBA/FEAD, που σαν στόχο έχει την διασφάλιση της «κοινωνικής συνοχής» για την απρόσκοπτη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, που μετατρέπει σε ζητούμενα τα στοιχειώδη αγαθά για τους ανθρώπους.
Υπερθεμάτισε του προγράμματος η Διοίκηση της ΠΚΜ με συμπαραστάτες την παράταξη «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»-ΣΥΡΙΖΑ και «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ»-(ΠΑΣΟΚ,ΠΟΤΑΜΙ), ενώ το καταψήφισε η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», που τοποθετήθηκε ως εξής:
« Είναι γνωστό πως αυτή την περίοδο ξεδιπλώνεται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας ένα ακόμη επιχειρησιακό πρόγραμμα με το όνομα "Επισιτιστική και Βασική υλική συνδρομή προς Απόρους" διάρκειας 2015 - 2020 και χρηματοδότηση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας, όπως αυτό έχει εξαγγελθεί από την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Το πρόγραμμα, ύψους 330,6 εκατομμυρίων ευρώ (280 εκ € από τα ταμεία της ΕΕ όπως και τα 50 εκ € από εθνικούς πόρους, χρήματα στο σύνολό τους από τη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων), απευθύνεται όπως εξαγγέλλεται σε 62 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αφού ως πλαίσιο προσδιορισμού των ωφελούμενων νοικοκυριών ορίζεται το ευρύτερο πλαίσιο του λεγόμενου Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος. Όριο που επιβεβαιώνει ότι ένα ακόμη ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρχεται να συνδράμει τη συντήρηση της ανέχειας για το λαϊκό νοικοκυριό και δεν δίνει λύση και διέξοδο στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες. Είναι πρόκληση για το λαό και τις ανάγκες του, σε μια εποχή που η επιστήμη και η τεχνική είναι στο απόγειό τους, που ο πλανήτης μπορεί να θρέψει πολλαπλάσιο από τον πληθυσμό του και αναδείχνονται όλες οι δυνατότητες ο εργαζόμενος λαός να έχει δουλειά και δικαιώματα, το κεφαλαιοκρατικό σύστημα και οι θεσμοί του, σε εθνικό και ευρωενωσιακό επίπεδο, να του δείχνουν στον 21ο αιώνα, ως διέξοδο, τη συντήρηση της ένδειας και τη διεύρυνση των συσσιτίων.
Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στα έξη χρόνια του προγράμματος, αντιστοιχούν 63 εκατομμύρια €, ενώ ο αριθμός των «ωφελούμενων» υπολογίζεται σε 17.100 άτομα σε συνολικό πληθυσμό των 2 εκατομμυρίων κατοίκων. Δηλαδή, τα ποσά αυτά αντιστοιχούν σε λιγότερο από ένα καρβέλι ψωμί και ένα μπουκάλι γάλα ημερησίως ανά οικογένεια!!!
Το πρόγραμμα, όπως δηλώνεται, έχει κατεύθυνση την παροχή υλικής Βοήθειας σε τρόφιμα και Παιδικά - Σχολικά Είδη - Είδη καθαρισμού - προσωπικής υγιεινής και ρουχισμό και θα υλοποιηθεί με τη σύμπραξη των λεγόμενων "τοπικών Κοινωνικών Εταίρων"! Συμπεριλαμβάνονται δηλαδή στην υλοποίησή του και κάτω από την ίδια ομπρέλα Περιφέρειες, Δήμοι, ΝΠΔΔ και κοινωφελείς τους επιχειρήσεις, Εκκλησία, ιδιώτες και καταναλωτικές οργανώσεις, ΜΚΟ και άτυπα κοινωνικά δίκτυα!
Συνεπικουρεί ως δράση ένα βαθιά επικίνδυνο και αντιδραστικό δρόμο που έχει ανοίξει ήδη με ένταση μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα μας από κυβέρνηση και ΕΕ. Με εργαλείο και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, στο όνομα της καταπολέμησης της φτώχειας και της ανέχειας που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα μας, σειρά από οξυμένες λαϊκές ανάγκες και μαζί τα πιο φτωχά και τσακισμένα λαϊκά νοικοκυριά παραδίνονται σε κάθε λογής ιδιωτικά δίκτυα και συμφέροντα, που με τη μορφή των ΜΚΟ και των λεγόμενων "κοινωνικών συνεταιρισμών" λυμαίνονται δημόσια και ευρωπαϊκά κονδύλια, καταγράφουν και διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα συμπολιτών μας, ποδηγετούν και χειραγωγούν συνειδήσεις και λαβωμένα νοικοκυριά. Την ίδια ώρα που οι κρατικές και δημοτικές κοινωνικές δομές λιμοκτονούν από πόρους και από το αναγκαίο προσωπικό.
Και αντί έστω και σήμερα τα όργανα της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης, ανάμεσα τους και η Διοίκηση της ΠΚΜ, να απαιτήσουν από τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ένα νέο επιτέλους προσανατολισμό των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ώστε να στηριχτούν και να διευρυνθούν οι δημόσιες κοινωνικές δομές και ο χαρακτήρας τους, επιλέγουν να ανοίξουν ένα βαθιά αποκρουστικό και αποπροσανατολιστικό καβγά! Διαγκωνίζονται για το ποιος θα ηγηθεί (δήμαρχοι - περιφερειάρχες) στη μοιρασιά των κονδυλίων των προγραμμάτων και των ψιχίων της φτώχειας. Γίνονται συνένοχοι στη διοχέτευση εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματικά συμφέροντα, την ώρα που δημόσιες κοινωνικές δομές και ιδρύματα ασφυκτιούν κάτω από χρόνια υποχρηματοδότηση και σπρώχνονται στην ανταπόδοση και την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία. Κι όμως, γνωρίζουν από πρώτο χέρι, κυβέρνηση και αιρετοί, ότι αυτά τα προγράμματα ούτε μπορούν ούτε επιδιώκουν να απαντήσουν στις ζοφερές και με διάρκεια ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, των ανέργων.
Γνωρίζουμε και γνωρίζουν, κυβέρνηση και αιρετοί, ότι είναι πιθανό "ένα πιάτο φαΐ" να φτάσει κάποτε σε κάποια από τα χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν μέσα σε συνθήκες εξαθλίωσης με την υλοποίηση και τέτοιων προγραμμάτων. Όμως, ξέρουμε από πρώτο χέρι και είμαστε ακόμη πιο βέβαιοι σήμερα ότι η μεγάλη μερίδα και αυτών των κονδυλίων δε θα ακουμπήσει τις ανάγκες των τσακισμένων συμπολιτών μας. Θα περάσουν και πάλι στο μεγάλο τους μέρος στα χέρια ιδιωτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.
Είναι καιρός πια να απαιτηθεί άλλη πορεία και κατεύθυνση αυτών των προγραμμάτων. Η νέα κυβέρνηση που καλείται να τα υλοποιήσει σήμερα, να πάρει τις ευθύνες της. Να σταματήσει η κοροϊδία και η απάτη που στήνεται για άλλη μια φορά στο όνομα των φτωχών και των ανέργων!
Απαιτείται και έχουν υποχρέωση, κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, να πάρουν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται ώστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να περάσει στην αποκλειστική ευθύνη, αρμοδιότητα, έλεγχο και χειρισμό των κρατικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Να απομακρυνθούν τα κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα, οι ΜΚΟ, κ.ά. και να στηριχτούν έμπρακτα οι δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες και τα κρατικά κοινωνικά ιδρύματα και οι οργανισμοί που έχουν ως κύριο έργο τους τη στήριξη του παιδιού, της οικογένειας, των γερόντων, των ΑμΕΑ. Έργο που σήμερα έχει αποδυναμωθεί και οδηγούνται σε συρρίκνωση ή και κλείσιμο. Η στήριξη των δημόσιων - κρατικών κοινωνικών δομών σήμερα είναι πρώτιστη και κύρια ανάγκη. Είναι αυτές που έχουν τη γνώση, την εμπειρία, τη δυνατότητα της καταγραφής και ανάδειξης των λαϊκών προβλημάτων και αναγκών, που μπορούν να διασφαλίσουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους σήμερα ότι μπορεί να πάρει μικρές ανάσες το λαϊκό νοικοκυριό, να εγγυηθούν στοιχειωδώς ότι και τέτοιου είδους προγράμματα μπορούν να εξυπηρετήσουν με συνέχεια τις οξυμένες λαϊκές ανάγκες »


“ΌXI” και ξανά “ΌXI” και πάλι “OXI”!


Ο Νίκος Μπογιόπουλος στον eniko
“ΌXI” και ξανά “ΌXI” και πάλι “OXI”!

  
  

    Ερώτηση 1η: Μόλις πριν από 5 μήνες δόθηκε μια καθαρή λαϊκή εντολή: Να μπει τέλος στη λιτότητα, να καταργηθούν τα Μνημόνια. Γιατί λοιπόν χρειάζεται δημοψήφισμα η Κυβέρνηση για να εφαρμόσει μια λαϊκή εντολή η οποία της έχει δοθεί ήδη με τις εκλογές και μάλιστα ξεκάθαρα; Εκτός εάν το δημοψήφισμα γίνεται για άλλο λόγο. Αλλά για ποιόν;
    Ερώτηση 2η: Ο κ. Τσίπρας λέει ότι είναι άλλο πράγμα να έχεις την κυβέρνηση και είναι άλλο πράγμα να έχεις την εξουσία. Σωστά. Η κυβέρνηση επίσης καταγγέλλει ότι στο εσωτερικό της χώρας πολιτικοί της αντίπαλοι, μιντιακά συγκροτήματα κ.λπ. δρουν με όρους «πέμπτης φάλαγγας» και σαν «εσωτερική τρόικα». Γιατί λοιπόν η Κυβέρνηση δίνει περιθώριο κινήσεων σε αυτή την «πέμπτη φάλαγγα»; Γιατί, αντί να εφαρμόσει την πολιτική της κατάργησης των Μνημονίων για την οποία ψηφίστηκε στις εκλογές επιτρέπει σε αυτήν την «πέμπτη φάλαγγα» - όπως η ίδια την χαρακτηρίζει - να μετατρέψει τις απειλές, την κινδυνολογία, τους εκβιασμούς σε σκηνικό απόλυτης τρομοκράτησης του λαού με κίνδυνο την υφαρπαγή του «ναι» από λαϊκά στρώματα;
   Τι μέτρα, τι προετοιμασία, υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα ή ακόμα και τώρα από την κυβέρνηση για να αποτραπούν παιχνίδια πανικού όπως αυτά με τις τράπεζες, τα βενζινάδικα, τα σούπερ μάρκετ; Και τελικά αυτή η τακτική τι ενισχύει; Είναι ή δεν είναι εργαλείο στα χέρια εκείνων που σπρώχνουν ανθρώπους στο «ναι» με κίνδυνο αυτό να υπερισχύσει δίνοντας τη δυνατότητα στους δυνάστες εντός και εκτός των τειχών να λένε ότι ο ελληνικός λαός «θέλει Μνημόνια» (!) και καλλιεργώντας στο εσωτερικό της χώρας τη λογική του «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω», υπονομεύοντας για μακρύ διάστημα το αίτημα μιας άλλης προοπτικής για τον τόπο;
    Ερώτηση 3η: Πριν τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας ισχυριζόταν ότι στις διαπραγματεύσεις που θα έκανε με τους εταίρους ως πρωθυπουργός, εκείνοι θα κάμπτονταν ή ότι εάν δεν κάμπτονταν εκείνος σε κάθε περίπτωση θα εφάρμοζε το πρόγραμμά του. Τίποτα από όλα αυτά δεν επαληθεύτηκε. Ο κ. Τσίπρας μας λέει ότι και μετά το δημοψήφισμα, πάλι με τους ίδιους «εταίρους, φίλους» και «θεσμούς» θα πάει να διαπραγματευτεί. Εάν και πάλι του πουν «όχι», εκείνος αυτή τη φορά τι θα κάνει; Αυτό δεν μας το απαντάει…
    Ερώτηση 4η: Ο κ. Τσίπρας, όχι μόνον δεν απαντάει τι θα κάνει αν οι εκβιαστές, οι γκάγκστερ, οι τοκογλύφοι, παραμείνουν εκβιαστές, γκάγκστερ και τοκογλύφοι, αλλά προεξοφλεί κιόλας ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα δεν συνιστά αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προεξοφλεί ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα θα συνιστά παραμονή στο τραπέζι για «ειλικρινή» και «έντιμη», όπως συνεχίζει να λέει, συμφωνία με τους «εταίρους». Ότι το «όχι» που επιδιώκει δεν είναι απόφαση ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προεξοφλεί δηλαδή ότι το «όχι» που ζητά από τον ελληνικό λαό, το ζητά για να διατηρήσει τον ελληνικό λαό στην αρένα των εκβιαστών, των γκάγκστερ και των τοκογλύφων! Αλλά αυτό το «όχι», όπως δηλώνει ότι θα το ερμηνεύσει ο κ. Τσίπρας, σε τι διαφέρει στρατηγικά από το «ναι»;
    Ερώτηση 5η: Ο κ. Τσίπρας δήλωσε στη Βουλή το Σάββατο ότι το Μνημόνιο είναι μια τραγωδία που πρέπει να τελειώσει. Αλήθεια: Η υπογραφή του κ.Τσίπρα κάτω από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου που παρέτεινε το Μνημόνιο, η υπογραφή του κάτω από τις «47 σελίδες», η υπογραφή του κάτω από τις επόμενες «10 σελίδες», είναι αντιμνημονιακές; Έτσι ισχυρίζεται ψευδώς ο κ. Τσίπρας. Αλλά τότε, μπροστά σε ένα τέτοιο θεόρατο ψέμα, είναι μεμψίμοιρο και κακόπιστο να υποθέσει κανείς ότι το «όχι» που ζητάει εναντίον του «Μνημονίου των θεσμών», ο κ.Τσίπρας το θέλει για να λειτουργήσει ως δούρειος ίππος για το «ναι» στα «Μνημόνια των 47 + 10 σελίδων»;
    Ερώτηση 6η: Είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή ότι στα προτεινόμενα Μνημόνια των «47 + 10 σελίδων» που φέρουν τη δική υπογραφή, τα βάρη επιμερίζονται με κριτήριο τη δικαιοσύνη! Αλλά αν είναι δικαιοσύνη ο ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον μέχρι το 2016, οι νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι νέοι φόροι 2 δις. ευρώ μέσω ΦΠΑ, το ξεπούλημα αεροδρομίων, λιμανιών, δρόμων, επιχειρήσεων και ολόκληρων περιοχών (Ελληνικό), τότε αυτό λέει ή δεν λέει κάτι για τη γενική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής; Λέει ή δεν λέει κάτι για την πορεία της κυβερνητικής πολιτικής και μετά από ένα δημοψήφισμα όπου θα έχει εγκριθεί αυτή η «δίκαιη» και «αντιμνημονιακή» - τάχα - πολιτική;  
    Ερώτηση 7η: Ακόμα και τώρα, και μάλιστα στο όνομα της Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας μιλάει για τις «ιδρυτικές αξίες» της ΕΕ και για το «κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι». Λες και δεν υπήρξε ποτέ η ΕΔΑ που μάλλον δεν θα ήταν και τόσο Αριστερή όσο ο ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό ενδεχομένως ό,τι σήμερα ο κ. Τσίπρας το εμφανίζει σαν  «δημοκρατικό κεκτημένο της Ευρώπης», η ΕΔΑ το χαρακτήριζε (από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της ΕΟΚ) ως λάκκο των λεόντων. Λες και οι «μεγάλοι ευρωπαϊστές ηγέτες» στους οποίους υποκλίνεται ο κ. Τσίπρας δεν είναι αυτοί που δημιούργησαν τα «λευκά κελιά» στις χώρες τους ή που μετέτρεπαν τον Μάη του ‘68 σε παρέλαση τεθωρακισμένων στους δρόμους του Παρισιού. Λες και δεν υπήρξε ποτέ το Μάαστριχτ και η σιδερένια μπότα του γερμανού τραπεζίτη. Λες και δεν υπήρξε ποτέ το ευρώ ως μεταμφιεσμένο μάρκο. Λες και δεν υπήρξε ποτέ ο βομβαρδισμός και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Λες και δεν υπάρχει η τωρινή συνεργασία της ΕΕ με τους ναζί και τους φασίστες της Ουκρανίας. Λες και τα 30 εκατ. ανέργων και τα 100 εκατ. φτωχών της ΕΕ έχουν προκύψει «κατά λάθος» και δεν είναι απότοκο των πραγματικών «ιδρυτικών αξιών» του μεγάλου κεφαλαίου της Ευρώπης. Αλλά να που ο κ. Τσίπρας για να πουλήσει φύκια με μεταξωτές κορδέλες όσον αφορά τον χαρακτήρα της ΕΕ προσθέτει στο τέλος κι ένα «όχι». Σε τι διαφέρουν τα δικά του φύκια από τα φύκια των άλλων με το «ναι»;
    Ερώτηση 8η: Τρεις μόλις μέρες πριν από την εξαγγελία του δημοψηφίσματος που έχει συνδυαστεί με πολλά «λεβεντοκοτρωνέικα» και «εθνικοκυριαρχικά» από τον κ. Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης ομολόγησε ότι η κυβέρνηση πρότεινε στο Eurogroup τη λειτουργία ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού που θα κόβει δαπάνες, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, εάν δεν εκτελείται σωστά ο προϋπολογισμός, λέγοντας ότι ο μηχανισμός αυτός θα ενεργεί και θα αποφασίζει στα πλαίσια των ευρωπαϊκών κανόνων ανεξάρτητα και πάνω από την όποια εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση! Αυτή η «λεβεντιά» συνιστά «ναι» ή «όχι»;
    Δημοψήφισμα λοιπόν. Ο λόγος στον λαό, λοιπόν. Ναι, δημοψήφισμα. Αλλά σε ποιό ερώτημα; Σε ένα ερώτημα που το υπονομευμένο «όχι» του θα αξιοποιηθεί ως το αμπαλάζ του υποτελούς, του ραγιάδικου «ναι»; Σε ένα δημοψήφισμα που όσα αντιδραστικά εμπεριέχει το «ναι» του εισάγονται από την πίσω πόρτα με το περιτύλιγμα του «όχι»;
    Ο λόγος στο λαό, λοιπόν. Ναι, αλλά τι είδους ελευθερία λόγου είναι αυτή όταν το δικαίωμα του λαού να μιλήσει καθορίζεται με βάση τα όρια και τις συντεταγμένες του Άννα και του Καϊάφα;
    Τι δημοψήφισμα; Εκεί που το «ναι» ισοδυναμεί με τον Αρμαγεδδώνα του «Μνημονίου των θεσμών» και εκεί που το «όχι» ισοδυναμεί με το τσουνάμι του «Μνημονίου των 47 + 10 σελίδων»;
    Τι δημοψήφισμα; Εκεί που το «ναι» στην εξαθλίωση, την καταστροφή, την εξάρτηση συναντιέται σε ένα σικέ γήπεδο διαπραγμάτευσης με το «όχι» της τάχα μου «δημιουργικής ασάφειας» και με τους επαίσχυντους, αντιλαϊκούς – και ανέντιμους – συμβιβασμούς;
    Δημοψήφισμα λοιπόν. Αλλά αφού το κάνουν που το κάνουν και χωρίς αυταπάτες για το πώς επιδιώκουν να διαμορφώσουν την «ελεύθερη βούληση» των ψηφοφόρων, χωρίς αυταπάτες ότι οι μεν θέλουν το «ναι» για να επιβάλλουν το «όχι» στα δικαιώματα του λαού, και οι δε θέλουν ένα «όχι» για να συνεχίσουν να λένε «ναι» στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του λαού, ας το αξιοποιήσουμε.
    Πώς; Ακόμα κι αν η δημοκρατία τους είναι τόσο δημοκρατική ώστε να θεωρεί… άκυρο ό,τι αρνείται τόσο τη Σκύλλα όσο και τη Χάρυβδη, ακόμα κι αν θεωρούν ότι είναι… άκυρο να διαλέγεις άλλο δρόμο από εκείνον που περνά μέσα από τις Συμπληγάδες, έχει μεγάλη σημασία να καταγραφεί με τρόπο ανόθευτο, πολιτικά έγκυρο και μετρήσιμο στην κάλπη το μόνο ουσιαστικό, ελπιδοφόρο και εξεργετικό «Όχι» που υπάρχει:
    «Όχι στην ΕΕ- αποδέσμευση τώρα» από τον «λάκκο των λεόντων»!
    Ένα «Όχι» που κανείς δεν θα μπορεί τη Δευτέρα να το μακιγιάρει όπως θέλει. Ένα «Όχι» που θα κατατεθεί στους αγώνες του λαού και δεν θα επιδέχεται καμίας «ασάφειας».  
    «Όχι και ξανά Όχι και πάλι Όχι», λοιπόν! «Όχι σε όλα τα Μνημόνια»! «Όχι και στις υπογραφές – Όχι και στις διαπραγματεύσεις Μνημονίων»! «Όχι στον λάκκο των λεόντων»! «Όχι στα δεσμά της ΕΕ»! Αποδέσμευση! Τώρα!

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ξανά το Ωραιόκαστρο .

Καταστήματα και σπίτια πλημμυρισμένα,δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια,ακόμη και κάτοικος με κινητικά προβλήματα κινδύνεψε να τον παρασύρουν τα ορμητικά νερά.
Πυροσβεστική,αστυνομία και η δημοτική αρχή έχουν μεταβεί στα πιο προβληματικά σημεία για να αντιμετωπίσουν οσο το δυνατόν την κατάσταση.
Το πλημμυρισμένο ρέμα της Κονταξοπούλου παρέσυρε έξι αυτοκίνητα στα λασπόνερα.
Ευτυχώς δεν υπήρξαν εγκλωβισμένοι οδηγοί μέσα στα οχήματα.
Η πυροσβεστική υπηρεσία λαμβάνει συνεχώς κλήσεις ακόμα και αυτή την ώρα για κατοικίες -κυρίως στο Παλαιόκαστρο- που το νερό έχει φτάσει στο γόνατο...
Τα επικίνδυνα σημεία είναι: Συμμαχική οδός, Λ.Δημοκρατίας, Υψηλάντου, Κομνηνών, Μακεδονικού Αγώνα, Κονταξοπούλου… κεντρικοί δρόμοι που η στάθμη του νερού εχει ανεβεί εως τις πόρτες των οχημάτων, εχει χαλάσει το πλακόστρωτο οδόστρωμα,τα ρέματα εχουν πλημμυρίσει,αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και βρέθηκαν μέσα στο ρέμα και πολλές ακομη καταστροφές ειναι η εικόνα του Ωραιοκαστρου προς στιγμή.


Συλλογος Κρητων Ωραιοκαστρου Ερωτοκριτος






 

 Κοινοβουλευτική Ομάδα 

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155 e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410 





Προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών και Διοικητικής ανασυγκρότησης

Θέμα: Χορηγία της πολυεθνικής «Coca-Cola 3Ε» σε σχολεία της ΠΕ Θεσσαλονίκης

Την ώρα που η επιχείρηση η «Coca-Cola 3E», έχει απολύσει 33 εργαζόμενους από το εργοστάσιο της στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχει σε μια σειρά δράσεις στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (στήριξη στις τράπεζες τροφίμων των Δήμων Θέρμης και Θεσσαλονίκης, σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, δενδροφυτεύσεις, ανακαινίσεις σχολείων κ.α.), εκμεταλλευόμενη ουσιαστικά σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες, με σκοπό πάντα το κέρδος της.
Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και κάποια χρόνια, προσπαθεί να εισχωρήσει στα Δημόσια Σχολεία, με αφορμή το πρόβλημα της σχολικής στέγης, μέσω του προγράμματος της «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ» και με την υποστήριξη του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής που συντονίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα η πολυεθνική αναλαμβάνει κάθε χρόνο τα έξοδα συντήρησης μιας σχολικής μονάδας, η οποία επιλέγεται μετά από διαδικτυακή ψηφοφορία.
Φέτος, ανάμεσα στα υποψήφια σχολεία ήταν και το Γυμνάσιο Δρυμού του Δήμου Ωραιοκάστρου. Μετά όμως από τη μαζική παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ωραιοκάστρου, , των απεργών της «Coca-Cola» από κοινού με Εκπαιδευτικούς και γονείς, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου δεσμεύθηκε ότι δεν θα βάλει την «Κόκα Κόλα» σε κανένα σχολείο και θα συμπαρασταθεί με ψήφισμα που θα εκδώσει στα δίκαια αιτήματα των απεργών.
Επίσης έπειτα από τις παρεμβάσεις των απεργών της «Coca-Cola» και των Λαϊκών Επιτροπών και οι Δήμοι Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων – Μενεμένης στην ΠΕ θεσσαλονίκης αναγκάστηκαν να αρνηθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της πολυεθνικής.
Να σημειώσουμε ότι ήδη από τον Οκτώβρη του 2013 οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της πολυεθνικής στη ΠΕ Θεσσαλονίκης αγωνίζονται για να ανακληθούν οι 33 απολύσεις εργαζομένων και να ξαναξεκινήσει η παραγωγική λειτουργία του εργοστασίου.
Η πολιτική υποχρηματοδότησης της Δημόσιας Παιδείας, που ακολουθήθηκε από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις και συνεχίζεται από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει οδηγήσει πέρα από το κλείσιμο – συγχωνεύσεις σχολείων, τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, αναλώσιμων, εξοπλισμό και στην μη συντήρηση των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων. Η ίδια πολιτική δίνει ταυτόχρονα χώρο στις μεγάλες επιχειρήσεις να εμφανίζονται ότι προσφέρουν «κοινωνικό έργο», εξυπηρετώντας όμως αποκλειστικά την κερδοφορία τους.
Ευθύνες όμως έχουν και οι τοπικές (δημοτικές και περιφερειακές) αρχές, που δεν έχουν διεκδικήσει όλα αυτά τα χρήματα που τους έχουν παρακρατηθεί και επιπρόσθετα προσφέρουν τα αποθεματικά τους με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την άμεση ολοκλήρωση των αναγκαίων επισκευαστικών και βελτιωτικών εργασιών στα σχολικά κτίρια της ΠΕ Θεσσαλονίκης χορηγώντας την απαιτούμενη κρατική χρηματοδότηση προς τους αντίστοιχους Δήμους της περιοχής.

Οι Βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής
Ελένη Γερασιμίδου

Η «Οδύσσεια» θα έμοιαζε με ρομαντική βαρκάδα...

Η «Οδύσσεια» θα έμοιαζε με ρομαντική βαρκάδα... Η διαδρομή ενός Σύρου πρόσφυγα από τη Συρία στη χώρα μας (ΦΩΤΟ)

Μανάδες με τα παιδιά στην αγκαλιά περπατούν για ώρες
Το να ακούσεις απλά και μόνο την περιγραφή της διαδρομής ενός Σύρου πρόσφυγα από τη Συρία στη χώρα μας και από εδώ στη γειτονική ΠΓΔΜ, είναι αρκετό για να αντιληφθείς τον ατέλειωτο Γολγοθά εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων τους τελευταίους μήνες.
Το να βλέπεις - όπως στις διπλανές αποκλειστικές φωτογραφίες που δημοσιεύουμε - προκαλεί πραγματικά αγανάκτηση για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
* * *
Καραβάνια ολόκληρα. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος. Λένε κάποιοι ότι τώρα περιμένουν 1 εκατομμύριο ψυχές τη στιγμή που θα φύγουν από την πατρίδα τους διωγμένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Μπαίνουν στην Τουρκία. Από κει ταξιδεύουν με καράβι προς την Κω και τη Μυτιλήνη. Το ταξίδι από Τουρκία με τα δουλεμπορικά μπορεί να κρατήσει από 2 ώρες έως 3 ολόκληρες μέρες! Καθοριστικός παράγοντας οι συνθήκες στη θάλασσα. Και το εάν το δουλεμπορικό θα παρεκκλίνει της πορείας για να αποφύγει τα μπλόκα του Λιμενικού και τις συλλήψεις.
Φτάνουν Κω ή Μυτιλήνη. Στοιβάζονται κάτω από απαράδεκτες και άθλιες συνθήκες όπου να 'ναι. Ο ένας κυριολεκτικά πάνω στον άλλο. Οικογένειες με βρέφη ακόμα και τριών μηνών...
Ενα ελάχιστο ποσοστό που έχει την οικονομική δυνατότητα ταξιδεύει αεροπορικώς για Θεσσαλονίκη.
Υπνος σε ένα χωματόδρομο στο βουνό
Υπνος σε ένα χωματόδρομο στο βουνό
ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ
Ο μεγαλύτερος αριθμός Σύρων προσφύγων ταξιδεύει με καράβι από τα λιμάνια της Κω και της Μυτιλήνης για Πειραιά. Λίγες ώρες ύπνο με βάρδιες. Για ευνόητους λόγους...
Φτάνουν Πειραιά και κατευθύνονται στο σταθμό Λαρίσης. Το τρένο που ψάχνουν φεύγει δώδεκα παρά τέταρτο. Θα μπουν στο δρομολόγιο για Κιλκίς, Πολύκαστρο. Με το τρένο των 12 παρά τέταρτο. Στις 11 το βράδυ ο σταθμός είναι γεμάτος από πρόσφυγες περιμένοντας στην αποβάθρα...
Φτάνουν Πολύκαστρο. Το μεγαλύτερο μέρος του Γολγοθά είναι μπροστά τους. Οσοι έχουν χρήματα και είναι αρκετοί μένουν σε ξενοδοχεία, που οι ιδιοκτήτες τα προορίζουν για τη διαμονή τους με 20 - 25 ευρώ το κεφάλι.
Δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν λεωφορείο. Οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης απαγορεύουν σε πρόσφυγες και μετανάστες να μπουν σε Μέσα Μεταφοράς που κινούνται εντός των ορίων ενός νομού που συνορεύει με άλλη χώρα. Η λογική; Να μη φτάσουν στα σύνορα. Θέλουν απλά να φύγουν από τη χώρα. Τούς το απαγορεύει ο κανονισμός του Δουβλίνου.
Περπατάνε 80 ολόκληρα χιλιόμετρα μέσα από βουνά, ρεματιές, δίπλα στην Εθνική Οδό. Με παιδιά στις αγκαλιές, με στάσεις για μια ανάσα, για να θηλάσει το παιδί, να ξεκουραστεί ο πατέρας που είναι φορτωμένος...
Γι' αυτά τα 80 χιλιόμετρα, κάποιοι κυριολεκτικά πλουτίζουν. Οι πρόσφυγες δεν ξέρουν το δρόμο. Οργανωμένα δουλεμπορικά κυκλώματα ζητούν 1.750 ευρώ το κεφάλι για να τούς οδηγήσουν στα σύνορα. Τα λεφτά είναι πολλά. Οι Σύροι δεν μπορούν να τα δώσουν. Οργανώνουν μικρές ομάδες και με GPS το επιχειρούν μόνοι τους. Το κόλπο τους πιάνει. Τα κυκλώματα το βλέπουν. Οργανώνουν επιδρομές για να τούς χτυπήσουν και να αναγκάσουν τους επόμενους να πληρώσουν για να φτάσουν τα σύνορα... Σε μια επίθεση που έγινε πριν από μερικές μέρες 6 Σύροι τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά. Πολλές μαχαιριές και σπασίματα σε χέρια, πόδια... Νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο.
Κάτω από την Εθνική Οδό, το ταξίδι συνεχίζεται
Κάτω από την Εθνική Οδό, το ταξίδι συνεχίζεται
ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ
Οι επόμενοι προσπαθούν ξανά με το GPS. Σε μεγαλύτερες ομάδες. Για μεγαλύτερη ασφάλεια. Παίρνουν κι άλλα μέτρα αυτοπροστασίας...
Και συνεχίζουν...
Αν δεν γίνουν αντιληπτοί μπορεί να φτάσουν στους Ευζώνους. Το μικρό χωριό που συνορεύει με την ΠΓΔΜ. Είναι το πέρασμα για να συνεχιστεί το ταξίδι για Σερβία, Ουγγαρία και αλλού.
* * *
Σ' αυτό το Γολγοθά, κάποιοι ξεκινούν αλλά δεν τον τελειώνουν. Σύλληψη, κράτηση και «επαναπροώθηση». Σοβαρός τραυματισμός ή και θάνατος από την κακουχία. Απαγωγές από κυκλώματα trafficking. Δολοφονία από δουλεμπόρους για παραδειγματισμό στους υπόλοιπους.
Το θέμα δεν είναι απλά ένα ακόμα ανθρωπιστικό, ψυχοπονιάρικο τρίλεπτο για τα Δελτία Ειδήσεων και τις οργανώσεις προστασίας των Δικαιωμάτων των Προσφύγων, των μεταναστών ή τις ΜΚΟ που προστατεύουν από το ρατσισμό κλπ. κλπ.
Το θέμα είναι πολιτικό. Είναι το αποτέλεσμα της επιθετικότητας και της βαρβαρότητας ενός συστήματος που καταστρέφει λαούς, προκαλεί κύματα προσφύγων, ξεκληρίζει οικογένειες. Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Συρία, Αφγανιστάν, Λιβύη. Και ο κατάλογος δεν θα 'χει τελειωμό, όσο οι λαοί δεν αποφασίζουν να τελειώσουν μ' αυτή τη σαπίλα και να πάρουν στα χέρια τους την εξουσία.
Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Μιχαλάκη για το φωτογραφικό υλικό που έδωσε στην εφημερίδα
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ




ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ




ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ


Μια ανάσα κρυμμένοι από τους δουλέμπορους και τις Αρχές
Μια ανάσα κρυμμένοι από τους δουλέμπορους και τις Αρχές
ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ


Νύχτα στο δρόμο για τα σύνορα...
Νύχτα στο δρόμο για τα σύνορα...
ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ

Κέρδος über alles...‏

Το υπ. Υγείας της Σερβίας φέρνει το κουβανέζικο εμβόλιο CimaVax-EGF, κατά του καρκίνου του πνεύμονα, παρακάμπτοντας την αδιαφορία (!) των φαρμακοβιομηχανιών


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την ένταξη του κουβανέζικου εμβολίου κατά του καρκίνου του πνεύμονα CimaVax EGF στη λίστα φαρμακευτικών σκευασμάτων, ώστε να ξεπεραστεί η αδιαφορία (!) των φαρμακοβιομηχανιών να το διαθέσουν στη Σερβία λόγω του πολύ μικρού περιθωρίου κέρδους επιβεβαίωσε χτες το υπουργείο Υγείας της Σερβίας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου επιβεβαιώνοντας νωρίτερα δημοσίευμα της εφημερίδας «Βέτσερνιε Νόβοστι» ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την εισαγωγή του κουβανέζικου εμβολίου σημείωσε ότι το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο θα αρχίσει να διατίθεται στη σερβική αγορά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η συμφωνία για την εισαγωγή του κουβανέζικου εμβολίου στη Σερβία κλείστηκε στη διάρκεια αποστολής επιτροπής του σερβικού υπουργείου Υγείας στην Κούβα όπου ολοκλήρωσε πριν από τρεις μέρες τις συνομιλίες με εκπροσώπους του Κέντρου Μοριακής Ανοσολογίας (CIMAB) στην Αβάνα. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σερβικό υπουργείο είναι η αδιαφορία των φαρμακευτικών εταιρειών για την εισαγωγή του συγκεκριμένου εμβολίου, με δεδομένο ότι διατίθεται σε πολύ χαμηλή τιμή από την Κούβα και το περιθώριο κέρδους είναι μικρό! Η ψυχρή έως αδιάφορη στάση των φαρμακοβιομηχάνων στη Σερβία (και όπου αλλού στον καπιταλιστικό κόσμο...) δεν προκαλεί κατάπληξη. Είναι αναμενόμενη, αφού η υγεία και η έρευνα στην ιατρική δεν έχουν γνώμονα τον άνθρωπο αλλά το κέρδος.

Σε κάθε περίπτωση, το σερβικό υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στην ένταξη του εμβολίου στη λίστα των φαρμακευτικών παρασκευασμάτων, ώστε να μπορεί να εισάγεται από κάθε εμπορική εταιρεία.

Ριζοσπάστης

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

«Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ »

Απολυμένοι απεργοί της coca cola με δυναμική παρουσία και με την συμπαράσταση του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών και της Λαικής Συσπείρωσης Ωραιοκάστρου κατάφεραν σήμερα να αποσπάσουν την δέσμευση του δήμαρχου Ωραιοκάστρου κ.Γαβότση ότι τα σχολεία του δήμου μας δεν θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα της εταιρείας  coca cola «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ»


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ




Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Λαική Συσπείρωση: Eπερώτηση για τη μη λειτουργία του Περιβαλλοντικού Εργαστηρίου της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας



ΕΓΝΑΤΙΑ 89 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τ.Κ. 54635
  Τηλ.: 2310 286580, 2310 286546 fax: 2310 288 233
 e-mail: press@kkekmak.gr 
Θεσσαλονίκη, 08.06.2015
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: Για την λειτουργία του Περιβαλλοντικού Εργαστηρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Την ώρα που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διαθέτει άρτια εξοπλισμένο Περιβαλλοντικό Εργαστήριο, που κόστισε 1 εκατομμύριο ευρώ, δαπανά το χρόνο περίπου 400.000 ευρώ για την ανάθεση μετρήσεων σε εξωτερικά εργαστήρια.
Το εν λόγω εργαστήριο βρίσκεται σε εγκαταστάσεις 400 τ.μ., παραχωρημένες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όμως επί πέντε χρόνια παραμένει σε αχρηστία, αφού από το 2010 που ετοιμάστηκε, δε λειτούργησε ποτέ.
Το εργαστήριο άρχισε να στήνεται το 2008 ως εργαστήριο πιστοποίησης της υγιεινής και της ασφάλειας των οστρακοειδών της περιοχής, με επιχορήγηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας. Επειδή όμως το αρμόδιο Υπουργείο ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στη χρηματοδότηση, το 2010 εντάχθηκε στο διακρατικό πρόγραμμα, με τα Σκόπια, Safe Wet, που χρηματοδοτούσε δομές για την ποιοτική ανάπτυξη των υδάτινων πόρων και την προστασία της δημόσιας υγείας. Στο σύνολό τους απορροφήθηκαν 970.000 ευρώ, με τα οποία το εργαστήριο εξοπλίστηκε με μηχανήματα.
Το εργαστήριο Περιβάλλοντος της ΠΚΜ είναι σε θέση να εκτελεί αναλύσεις δειγμάτων από επιφανειακά ύδατα (ποτάμια, λίμνες, κανάλια), από υπόγεια ύδατα (γεωτρήσεις), από βιομηχανικά και κτηνοτροφικά απόβλητα, από βιολογικούς καθαρισμούς, από ΧΥΤΑ, να κάνει μετρήσεις για ρυπαντές σε τρόφιμα, μετρήσεις για βαρέα μέταλλα, να ελέγχει τη λειτουργία βαφείων, μονάδων παραγωγής βιομηχανικών χρωμάτων, παραγωγής πλαστικών, βουστασίων και σφαγείων.
Η Διοίκηση της Περιφέρειας δεν μερίμνησε όλο το προηγούμενο διάστημα για την πλήρη στελέχωση του εργαστηρίου ενώ προχώρησε στην έκδοση νέου οργανογράμματος των υπηρεσιών της συρρικνώνοντας τις οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων, αρκετές από τις οποίες είναι υψηλής και απαραίτητης εξειδίκευσης.
Επειδή η λειτουργία ενός τέτοιου εργαστηρίου θα ήταν πολύτιμη στην κάλυψη των αναγκών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Π.Κ.Μ και όχι μόνο. Η λύση όμως που προτείνεται από τη Διοίκηση της Π.Κ.Μ. για προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού, όπου προσκαλούνται και φορείς ιδιωτικού δικαίου, ώστε να αναδειχθεί ο φορέας που θα  διαθέσει εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνογνωσία, δεν μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για τη μόνιμη και σταθερή λειτουργία του εργαστηρίου με γνώμονα την προστασία της υγείας των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος.
            Σε συνέχεια των ανωτέρων, επερωτώνται ο κ. Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης:
  1. Είναι στις προθέσεις της Διοίκησης η πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία του Εργαστηρίου Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και, σε αυτή την περίπτωση, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει;
  2. Ποιους, συγκεκριμένα, τομείς αφορά η δράση του εργαστηρίου για την οποία προβλέπεται να διαπιστευτεί;
  3. Ποια από τα όργανα ικανοποιούν σήμερα τις προδιαγραφές και είναι αξιόπιστα;
  4. Είναι εξασφαλισμένα ανταλλακτικά και αναλώσιμα για την λειτουργία των οργάνων;

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ



ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ.
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΙΟΥΝΗ ΣΤΙΣ 7 μ.μ. ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συνδημότισσες, συνδημότες
Οι ψεύτικοι ηρωισμοί της κυβέρνησης και τα παραμύθια των κόκκινων γραμμών βαδίζουν προς το τέλος τους.
Οι μάσκες πέφτουν! Κανένας να μην παρασυρθεί από τα διλήμματα, τα δήθεν αδιέξοδα. Η εξαπάτηση και οι εκβιασμοί συνεχίζονται από το ίδιο σημείο που τα άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Να μη δώσουμε άλλο χρόνο! Η αναμονή είναι χαμένος χρόνος για το λαό και κέρδος για τη μεγαλοεργοδοσία. Οδηγούμαστε σε μεγαλύτερη φτώχεια και δυστυχία για να σωθούν τα κέρδη των εκμεταλλευτών, για να πληρώνονται οι δανειστές. Προσπαθούν να έχει ο νέος σφαγιασμός την αποδοχή μας!
Δεν υπάρχει έντιμος συμβιβασμός όταν η εξαθλίωση χτυπάει κόκκινο! ΄Εντιμος και Δίκαιος είναι ο αγώνας που έχει σήμερα ως αίτημα τη συνολική κατάργηση του αντεργατικού οπλοστασίου, της φορολογικής λαίλαπας που διατηρεί και ενισχύει η κυβέρνηση ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ.
Λαϊκή κινητοποίηση για να ματαιώσουμε τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία, να αντιπαλέψουμε το νέο μνημόνιο! Κόντρα στη τρομοκρατία να διεκδικήσουμε:
* Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.
* Κάλυψη όλων των απωλειών.
* Αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων.
* Κατάργηση των αντεργατικών νόμων, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
* Ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων.
* ΟΧΙ στην καταλήστευση των αποθεματικών Δήμων-Περιφερειών, ασφαλιστικών ταμείων, δημόσιων οργανισμών.

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΜΕ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ ΧΤΥΠΑΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ, ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ, ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.
ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ.--

Ωραιόκαστρο 9-6-2015

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Κι αυτό “πρώτη φορά αριστερό”;…

   Πρώτο: Ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες έναν «έντιμο συμβιβασμό» που για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα προεξοφλείται ήδη – από τους ίδιους τους υπουργούς της - ως «επώδυνη συμφωνία», ενώ οι πληροφορίες μιλούν για νέα φορολογικά βάρη στα λαϊκά στρώματα και για επιβολή ακόμα δυσμενέστερων ρυθμίσεων σε ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, στην Αθήνα υπογράφονται τέτοιες αποφάσεις:
    Όπως εντόπισε ο κ.Σωτήρης Κούκιος, στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 977) της 28/5/2015 έχουμε ένα τυπικό δείγμα «συνέχειας του κράτους» όσον αφορά την φορολόγηση των πλοιοκτητριών εταιρειών.

   
Με αφορμή την νηολόγηση δυο νέων πλοίων (σημασία δεν έχει το όνομα των εταιρειών ή των πλοίων αλλά η πρακτική που ακολουθείται) βλέπουμε την «πρώτη φορά Αριστερή» κυβέρνηση να εκδίδει αποφάσεις, όπου μεταξύ άλλων :
    α) Οι πλοιοκτήτριες εταιρείες, οι μέτοχοι και εταίροι αυτών «απαλλάσσονται από κάθε είδους φόρο για το εισόδημα που προέρχεται  από τα κέρδη της εκμετάλλευσης του πλοίου»
    β) Πλοιοκτήτες και εταιρείες «απαλλάσσονται ακόμη από κάθε είδους φόρο για το εισόδημα από μερίσματα που προέρχονται από τους ιδρυτικούς τίτλους ή από μετοχές της πλοιοκτήτριας εταιρείας»
    γ) Απαλλάσσονται «από οποιοδήποτε αντίστοιχο φόρο ο οποίος θα μπορούσε στο μέλλον να επιβληθεί».
    δ) Απαλλάσσονται από φόρο «που είναι δυνατόν να προκύψει από την πώληση του πλοίου ή την ασφαλιστική αποζημίωση».
    ε) «Ο διανομές κερδών σε χρήμα ή σε είδος των συνιδιοκτητών του πλοίου (…) δεν υπόκεινται σε τέλος χαρτοσήμου».  
    στ) «Σε περίπτωση εκποιήσεως» του πλοίου «δεν επιβάλλονται οι σύμφωνα με τον νόμο φόροι μεταβιβάσεως».  
    Τίποτα από τα προηγούμενα δεν είναι καινούργιο, αφού όλα τα παραπάνω έλκουν την καταγωγή τους από ρυθμίσεις και αποφάσεις που τελούν εν ισχύ εδώ και 60 χρόνια! Το νέο, το καινούργιο είναι ότι πλέον όλα αυτά γίνονται και με «πρώτη φορά Αριστερή» κυβέρνηση…
    Όπως κι αυτά:
    «Οι αλλοδαποί ναυτικοί δεν βαρύνονται με εισφορές για το ΝΑΤ ή για οποιοδήποτε άλλο Ελληνικό Ασφαλιστικό ταμείο και δεν αποκτούν δικαίωμα ασφαλιστικής καλύψεως ή άλλης παροχής από τα Ταμεία αυτά. Οι πλοιοκτήτες δεν βαρύνονται με εισφορές (…) ούτε με άλλης μορφής ασφαλιστική ή κοινωνική επιβάρυνση για τη χρησιμοποίηση των αλλοδαπών ναυτικών».


    Απορία: Ό,τι προηγούμενα είδαμε, η απαλλαγή των πλοιοκτητών από κάθε φόρο τώρα και στο μέλλον (!), η συγκεκριμένη φορολογική μεταχείριση των πλοιοκτητριών εταιρειών σε συνθήκες φοροληστείας του ελληνικού λαού, πώς ακριβώς περιγράφεται; Είναι κι αυτό κάτι το «πρώτη φορά αριστερό»;…    
     ***
    Δεύτερο: Πριν ακόμα δούμε και ακούσουμε τον κ.Φίλη, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, να δηλώνει ότι ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ στα νησιά κλπ… «δεν ήταν στις κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης, πριν ακόμα ξεκινήσει η διοχέτευση πληροφοριών που προϊδεάζουν για την αθέτηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, είδαμε και ακούσαμε τον κ.Βαρουφάκη να δηλώνει ότι όσοι έχουν φυγαδεύσει αδήλωτο χρήμα στο εξωτερικό, μπορούν με ένα φόρο 15% να το νομιμοποιήσουν. Kι ούτε γάτα ούτε ζημιά!
    Παρατήρηση πρώτη: Όταν ένας μισθωτός για το γλίσχρο εισόδημά του φορολογείται από το πρώτο ευρώ με 26% αλλά την ίδια ώρα κάποιος δισεκατομμυριούχος φοροφυγάς μπορεί με μόλις 15% να νομιμοποιήσει τον πακτωλό του, αυτό – μάλλον – δεν λέγεται «φορολογική δικαιοσύνη»…
    Παρατήρηση δεύτερη: Ανάλογες ρυθμίσεις με αυτή του κ.Βαρουφάκη είχαν γίνει τόσο από τον κ.Αλογοσκούφη το 2005, όσο και από τον  κ.Παπακωνσταντίνου το 2010. Θυμίζουμε ότι αφενός εκείνες οι
ρυθμίσεις δεν απέδωσαν τίποτα όσον αφορά στην ενίσχυση του δημόσιου
ταμείου. Αφετέρου, ο ΣΥΡΙΖΑ (και ως Συνασπισμός) είχε καταγγείλει εκείνες
τις ρυθμίσεις – και σωστά – ως «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»…
    Παρατήρηση τρίτη: Μόλις πριν από 2 χρόνια, στις 4 Ιουνίου 2013, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους οι κ.Παπαδημούλης (σήμερα αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου) και κ.Τσακαλώτος (σήμερα συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους «εταίρους») κατέθεσαν
ερώτηση στη Βουλή προς τον τότε υπουργό Οικονομικών κ.Στουρνάρα με
την οποία τον εγκαλούσαν για την εγκύκλιο που είχε εκδώσει τον Φεβρουάριο του 2013 ότι «έδωσε τη δυνατότητα σε όσους έβγαλαν σημαντικά ποσά στο εξωτερικό την τριετία 2009 – 2011 και τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις να τα δικαιολογήσουν εκπρόθεσμα…».  Αυτό,
κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, συνιστούσε «σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση προς
οικονομικά ισχυρούς την ίδια στιγμή που οι απλοί πολίτες βιώνουν καθημερινά τα φάσμα της εξοντωτικής φορολόγηση…».
    Απορία: Όταν αυτό που πριν από δυο χρόνια ήταν «σκανδαλώδες» αλλά σήμερα μεταβαπτίζεται σε «αριστερή πολιτική», όταν αυτό που πριν από δυο χρόνια λεγόταν ξέπλυμα μαύρου χρήματος τώρα βαφτίζεται «φορολογική δικαιοσύνη», όταν αυτό που πριν από δυο χρόνια λεγόταν «κρέας» αλλά τώρα κάποιοι το βαφτίζουν «ψάρι», είναι κι αυτό κάτι το «πρώτη φορά αριστερό»;…