.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Δ.ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Λεωφόρος Δημοκρατίας 19


Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑ: Πλήρωνε και βλέπουμε λέει η κυβέρνηση - Απαλλαγή για λαϊκή στέγη και αγροτική γη ζητά το ΚΚΕ

Την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, του χαρατσιού στα ακίνητα, παρά την παραδοχή των λαθών ζητά η κυβέρνηση από τους φορολογούμενους με ορίζοντα τον συμψηφισμό.
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών ομολογεί πως «προκύπτουν προβλήματα, σφάλματα και στρεβλώσεις» στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που «οφείλονται στη μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου» και σε «παραλείψεις στην υποβολή των δηλώσεων από την πλευρά των φορολογουμένων».
Πλήρωνε και βλέπουμε, η λογική της κυβέρνησης
Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών ζητά να πληρωθεί κανονικά ο ΕΝΦΙΑ και όταν διορθωθούν οι δηλώσεις τότε θα γίνει συμψηφισμός! Χαρακτηριστικά στη ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν ως εξής:
«Σφάλματα ή και παραλείψεις που έγιναν στις ηλεκτρονικές δηλώσεις των φορολογουμένων, μπορούν να διορθωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις τους μέχρι 30 Νοεμβρίου. Ασφαλώς χωρίς πρόστιμο και με συμψηφισμό των μέχρι τότε πληρωμών τους με το τελικό σύνολο της οφειλής και επιστροφή φόρου, αν έως τότε έχουν πληρώσει ήδη παραπάνω. Η ημερομηνία πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα για τις τροποποιητικές δηλώσεις θα ανακοινωθεί σύντομα από την Γ.Γ.Δ.Ε.
Αντίστοιχα, όπου υπάρχουν στρεβλώσεις από κενά ή παραλείψεις της Διοίκησης, θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις το ταχύτερο, όπως και συνέβη προ δεκαπενθημέρου με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών, όπου διορθώθηκε παράλειψη του αρχικού φορολογικού νόμου, που αφορούσε σε περισσότερο από δύο εκατομμύρια φορολογούμενους.»
Ωστόσο το πρόβλημα δεν σχετίζεται μόνο τα σφάλματα και τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ και στο υπέρογκο ύψος του χαρατσιού αλλά και στο αδιαμφισβήτητο γεγονός πως χιλιάδες φορολογούμενοι δεν έχουν να πληρώσουν ή θα αναγκαστούν να καταβάλουν τις δόσεις με χρήματα που δεν περισσεύουν και συνεπώς δεν είναι σε θέση να περιμένουν τον συμψηφισμό ενός προσωρινού χαρατσιού που τελικά μονιμοποιήθηκε και επεκτάθηκε.
ΚΚΕ: Να απαλλαχθούν λαϊκή κατοικία και αγροτική γη
Την φορολόγηση μόνο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας ζητά το ΚΚΕ. Σε σχόλιο του για τον ΕΝΦΙΑ τονίζει:
«Η αποστολή των εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ επιβεβαιώνει τη νέα φοροεπιδρομή που δέχονται τα λαϊκά στρώματα εξ αιτίας της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας τους. Το μέγεθος της φοροεπιδρομής αποκαλύπτεται και από το γεγονός του επιπλέον καταλογισμού 500 εκατομμυρίων ευρώ, από όσα αρχικά είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση.
Η παρατηρούμενη τεράστια αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε απομακρυσμένους οικισμούς, που οδηγεί σε υπερβολική φορολόγηση μιας μικρής αξίας ακίνητης περιουσίας επιβεβαιώνει την παραπάνω εκτίμηση.
Το ΚΚΕ ζητάει την πλήρη απαλλαγή της πρώτης, αλλά και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτει της στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας. Να μη φορολογηθεί η αγροτική γη. Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία.»
902.gr