.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Δ.ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Λεωφόρος Δημοκρατίας 19


Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Λαική Συσπείρωση: Eπερώτηση για τη μη λειτουργία του Περιβαλλοντικού Εργαστηρίου της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας



ΕΓΝΑΤΙΑ 89 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τ.Κ. 54635
  Τηλ.: 2310 286580, 2310 286546 fax: 2310 288 233
 e-mail: press@kkekmak.gr 
Θεσσαλονίκη, 08.06.2015
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: Για την λειτουργία του Περιβαλλοντικού Εργαστηρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Την ώρα που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διαθέτει άρτια εξοπλισμένο Περιβαλλοντικό Εργαστήριο, που κόστισε 1 εκατομμύριο ευρώ, δαπανά το χρόνο περίπου 400.000 ευρώ για την ανάθεση μετρήσεων σε εξωτερικά εργαστήρια.
Το εν λόγω εργαστήριο βρίσκεται σε εγκαταστάσεις 400 τ.μ., παραχωρημένες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όμως επί πέντε χρόνια παραμένει σε αχρηστία, αφού από το 2010 που ετοιμάστηκε, δε λειτούργησε ποτέ.
Το εργαστήριο άρχισε να στήνεται το 2008 ως εργαστήριο πιστοποίησης της υγιεινής και της ασφάλειας των οστρακοειδών της περιοχής, με επιχορήγηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας. Επειδή όμως το αρμόδιο Υπουργείο ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στη χρηματοδότηση, το 2010 εντάχθηκε στο διακρατικό πρόγραμμα, με τα Σκόπια, Safe Wet, που χρηματοδοτούσε δομές για την ποιοτική ανάπτυξη των υδάτινων πόρων και την προστασία της δημόσιας υγείας. Στο σύνολό τους απορροφήθηκαν 970.000 ευρώ, με τα οποία το εργαστήριο εξοπλίστηκε με μηχανήματα.
Το εργαστήριο Περιβάλλοντος της ΠΚΜ είναι σε θέση να εκτελεί αναλύσεις δειγμάτων από επιφανειακά ύδατα (ποτάμια, λίμνες, κανάλια), από υπόγεια ύδατα (γεωτρήσεις), από βιομηχανικά και κτηνοτροφικά απόβλητα, από βιολογικούς καθαρισμούς, από ΧΥΤΑ, να κάνει μετρήσεις για ρυπαντές σε τρόφιμα, μετρήσεις για βαρέα μέταλλα, να ελέγχει τη λειτουργία βαφείων, μονάδων παραγωγής βιομηχανικών χρωμάτων, παραγωγής πλαστικών, βουστασίων και σφαγείων.
Η Διοίκηση της Περιφέρειας δεν μερίμνησε όλο το προηγούμενο διάστημα για την πλήρη στελέχωση του εργαστηρίου ενώ προχώρησε στην έκδοση νέου οργανογράμματος των υπηρεσιών της συρρικνώνοντας τις οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων, αρκετές από τις οποίες είναι υψηλής και απαραίτητης εξειδίκευσης.
Επειδή η λειτουργία ενός τέτοιου εργαστηρίου θα ήταν πολύτιμη στην κάλυψη των αναγκών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Π.Κ.Μ και όχι μόνο. Η λύση όμως που προτείνεται από τη Διοίκηση της Π.Κ.Μ. για προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού, όπου προσκαλούνται και φορείς ιδιωτικού δικαίου, ώστε να αναδειχθεί ο φορέας που θα  διαθέσει εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνογνωσία, δεν μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για τη μόνιμη και σταθερή λειτουργία του εργαστηρίου με γνώμονα την προστασία της υγείας των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος.
            Σε συνέχεια των ανωτέρων, επερωτώνται ο κ. Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης:
  1. Είναι στις προθέσεις της Διοίκησης η πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία του Εργαστηρίου Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και, σε αυτή την περίπτωση, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει;
  2. Ποιους, συγκεκριμένα, τομείς αφορά η δράση του εργαστηρίου για την οποία προβλέπεται να διαπιστευτεί;
  3. Ποια από τα όργανα ικανοποιούν σήμερα τις προδιαγραφές και είναι αξιόπιστα;
  4. Είναι εξασφαλισμένα ανταλλακτικά και αναλώσιμα για την λειτουργία των οργάνων;