.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Δ.ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Λεωφόρος Δημοκρατίας 19


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

 Αυξάνονται οι τιμές των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ από 1η Οκτώβρη

Με απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων, καθορίστηκαν οι τιμές των εισιτηρίων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), που θα ισχύσουν από 1η Οκτώβρη του 2014. Με βάση αυτή την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 26 Αυγούστου, προβλέπονται μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, και τα ήδη τσουχτερά πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν εισιτήριο, θα στέλνονται στις εφορίες για να πληρωθούν 5πλάσια και να οδηγηθούν στα ταμεία ως δημόσιο έσοδο.
Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης προς τον ΟΑΣΘ κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ, και της διασφάλισης της «βιωσιμότητας» του Οργανισμού «με αύξηση των ιδίων εσόδων του», προκειμένου να μη θιγούν τα κέρδη των μετόχων του.
Συγκεκριμένα: Το κανονικό εισιτήριο μίας μόνο μετακίνησης σε οποιαδήποτε λεωφορειακή γραμμή αυξάνεται από 0,80 σε 1 ευρώ. Το μειωμένο εισιτήριο μίας μόνο μετακίνησης παραμένει 0,50 ευρώ.
Το εισιτήριο δυο μετακινήσεων διά μετεπιβιβάσεων, από και προς κάθε κατεύθυνση, αυξάνεται από 0,90 σε 1,20 ευρώ και περιορίζεται η χρονική του διάρκεια από τα 90 λεπτά στα 70 λεπτά. Το μειωμένο εισιτήριο δυο μετακινήσεων ορίζεται σε 0,60 ευρώ.
Τα εισιτήρια μιας και δύο μετακινήσεων, αν εκδίδονται από τα μηχανήματα εντός των λεωφορείων θα πληρώνονται κατά 0,10 ευρώ ακριβότερα, έναντι των προτυπωμένων.
Επιπρόσθετα, καθορίζονται και τα εξής κόμιστρα:
Εισιτήριο τριών μετακινήσεων διά μετεπιβιβάσεων, από και προς κάθε κατεύθυνση: 1,50 ευρώ (μειωμένο: 0,80 ευρώ) χρονικής διάρκειας 90 λεπτών.
Εισιτήριο τεσσάρων μετακινήσεων διά μετεπιβιβάσεων, από και προς κάθε κατεύθυνση: 2 ευρώ (μειωμένο: 1 ευρώ) χρονικής διάρκειας 120 λεπτών.
Το χρονικό εισιτήριο των 2 ευρώ (κανονικό) ή 1 ευρώ (μειωμένο), καθορίζεται ως το νόμιμο κόμιστρο των επιβατών των γραμμών που εξυπηρετούν τους 9 Δήμους του Επαρχείου Λαγκαδά, εφόσον πραγματοποιούν τουλάχιστον μία μετεπιβίβαση στο σταθμό μετεπιβίβασης Λαγκαδά.
Οι μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών διατηρούνται στα 30 ευρώ η κανονική, και στα 15 ευρώ η μειωμένου κομίστρου.
Οι τριμηνιαίες κάρτες θα κοστίζουν 84 ευρώ οι κανονικές, και 42 ευρώ οι μειωμένου κομίστρου.
Επιπρόσθετα, καθορίζονται εξαμηνιαίες κάρτες που θα κοστίζουν 150 ευρώ οι κανονικές, και 75 ευρώ οι μειωμένου κομίστρου.
Τέλος σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, μειώνεται η τιμή των ετήσιων καρτών, ενώ ήδη έχει περιοριστεί δραματικά ο αριθμός όσων πλέον μπορούν να τις πληρώσουν για να τις προμηθευτούν. Θα κοστίζουν 270 ευρώ οι κανονικές (από 320), και 135 ευρώ οι μειωμένου κομίστρου (από 165).
902.gr