.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Δ.ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Λεωφόρος Δημοκρατίας 19


Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΧΥΤΑ Μαυροράχης - Ορατός είναι ο κίνδυνος να γεμίσει η Θεσσαλονίκη με σκουπίδια. Οι δύο χώροι ("κύτταρα") που υποδέχονται σκουπίδια από όλο το νομό, έχουν κορεστεί.

Ύστερα από καταγγελίες στις 19-11-2014 του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ , τόσο στις Ελληνικές, όσο και στις αρμόδιες Αρχές της Ε.Ε. με σχετικές φωτογραφίες,όπου φαίνεται το "μεγαλείο" της παρανομίας, για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται,ότι το σύστημα εξουσίας έχει και περισσό θράσος και παρανομεί. Με το έτσι θέλω, θέλουν να λειτουργήσουν την ημιτελή κυψέλη 3 που αστόχησε στατικά, και έχουν αποκαλυφθεί οι στεγανωτικές μεμβράνες (το καταγγέλει με εξώδικο επιστολή και η εργολάβος εταιρία,λόγω λανθασμένων μελετών). Οι κορεσμένες κατά 55,4% κυψέλες 1 και 2 δεν αντέχουν άλλο και είναι θέμα ημερών να σταματήσει η εναπόθεση απορριμμάτων. Άμεσος κίνδυνος να πνιγούμε στα σκουπίδια μέσα στις γιορτές με απρόβλεπτες συνέπειες.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΙΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟ ΦΟΔΣΑ ( που πάντα ωραιοποιεί την κατάσταση) για εξεύρεση έστω προσωρινής λύσης, γιατί σε τελική  ανάλυση πάντα οι πολίτες είναι αυτοί που πληρώνουν.
Χρήστος Χατζηπαραδείσης--Πρόεδρος.
Στα όριά του ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Βαριές καταγγελίες για τη λειτουργία του.
Ορατός είναι ο κίνδυνος να γεμίσει η Θεσσαλονίκη με σκουπίδια. Οι δύο χώροι ("κύτταρα") που υποδέχονται σκουπίδια από όλο το νομό, έχουν κορεστεί.

" Ο τρίτος χώρος υποδοχής είναι έτοιμος. Περιμένουμε την έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, εντός του επόμενου δεκαήμερου, για να τεθει σε λειτουργια", δήλωσε στο ΡΘ ο κ. Γεράνης πρόεδρος του συνδέσμου διαχείρισης στερεών αποβλήτων Κ. Μακεδονίας.

Τον διαψεύδει ο εργολάβος. Το έργο είναι ημιτελές και προβληματικό, δήλωσε στο ΡΘ, ο κ. Ονούφριος. Κάνει λόγο για λανθασμένες μελέτες. Καταγγέλλει ότι από τους υφιστάμενους χώρους απόθεσης απορριμμάτων τα διασταλάζοντα, καταλήγουν στο ρέμα ανεπεξέργαστα, μολύνοντας το περιβάλλον.

Τις καταγγελίες του εργολάβου επιβεβαιώνει στο ΡΘ ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Λαγκαδά Ηλίας Στόιος. " Η κατάσταση είναι τραγική. Έχει γίνει αυτοψία στο χώρο από τον Ιουνίου που παραλάβαμε το δήμο 7 με 8 φορές. Η χωρητικότητα στα κύτταρα 2 και 3 ( οι χώροι που λειτουργούν σήμερα) έχει ξεπεράσει τα όριά της και κατ' όγκο και κατ' ύψος" σημείωσε.

Όπως είπε κλιμάκια του δήμου που έχουν επισκεφθεί το χώρο έχουν διαπιστώσει επίσης ποσότητες υγρών να βγαίνουν από τον περιβάλλοντα χώρο του ΧΥΤΑ προς το ρέμα Μπογδάνα και από εκεί στη λίμνη Κορώνεια.

Σε ότι αφορά το κύτταρο 3 το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία, ο κ. Στόιος τόνισε ότι διαπίστωσαν προβλήματα στατικότητας. Ετοιμάζουν μάλιστα ασφαλιστικά μέτρα για να μην τεθεί σε λειτουργία καθώς και μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου.

Τα παραπάνω έχουν καταγγείλει τόσο στην διεύθυνση περιβάλλοντος της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας όσο και στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Παράλληλα έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας.

"Απειλείται η δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης" τιτλοφορείται η ερώτηση που κατέθεσαν στους συναρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και
Ελένη Γερασιμίδου.

ΟΛΗ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών

Θέμα: Απειλείται η δημόσια υγεία και το περιβάλλον από την λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης στο Δήμο Λαγκαδά της ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Σε πρόσφατη επίσκεψη (17/11/2014) της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου του Δήμου Λαγκαδά, μαζί με Περιβαλλοντικούς Συλλόγους της περιοχής, στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, διαπιστώθηκε - για ακόμη μια φορά - η απαράδεκτη κατάσταση που χαρακτηρίζει τη λειτουργία του, με σωρεία παραβιάσεων των περιβαλλοντικών όρων, που θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και κυρίως την υγεία των κατοίκων της Ασσήρου που δέχεται πρώτη τις επιπτώσεις.

Ανάμεσα στα άλλα διαπιστώθηκαν και τα εξής :

• Με την είσοδο κιόλας στο χώρο, η δυσοσμία ήταν τόσο έντονη και αποπνικτική που δημιουργούσε πρόβλημα στην αναπνοή (μυρωδιά υγραερίου). Να σημειωθεί ότι οι πυρσοί για την καύση του βιοαερίου δεν λειτουργούσαν, πράγμα που ίσως εξηγεί και τη μυρωδιά που φτάνει σχεδόν καθημερινά μέχρι και τα πρώτα σπίτια του Λαγκαδά και - βεβαίως - στην Άσσηρο.

• Αφρίζοντα και σκουρόχρωμα υγρά σε μεγάλες ποσότητες , έβγαιναν στον περιβάλλοντα χώρο εκτός του ΧΥΤΑ , στο παρακείμενο ρυάκι, μολύνοντας το περιβάλλον με πορεία και κατάληξη αυτών των υγρών προς τον χείμαρρο Μπογδάνα κι από εκεί στην λίμνη Κορώνεια.

• Στα δύο νέα υπό κατασκευή κύτταρα 3 και 4 υπάρχει πρόβλημα στατικότητας των υλικών επικάλυψης τους, εξαιτίας της μεγάλης κλίσης που έχει δοθεί σ' αυτά προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητα τους, με αποτέλεσμα την αστάθεια των υποστρωμάτων. Την ώρα που έχουν όχι μόνο πληρωθεί τα κύτταρα 1, 2, αλλά υπάρχει και υπέρβαση χωρητικότητας 55.4% τουλάχιστον, παρόλο που ο ΧΥΤΑ ξεκίνησε την δοκιμαστική του λειτουργία τον Ιούνη του 2008 με προδιαγραφές να απορροφά για 30 χρόνια τα στερεά αστικά απόβλητα της ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί πως και στο πρόσφατο παρελθόν, κατά τη διενέργεια αυτοψίας (2 και 25 Ιούνη 2014) στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης από «Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος» της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, το Κ.Ε.Π.ΠΕ. διαπίστωνε, επιβάλλοντας χρηματικό πρόστιμο, ότι:

• Τα στραγγίσματα διαρρέουν την επιφάνεια του ΧΥΤΑ και καταλήγουν στο ρέμα της περιοχής, όπου τα εκατέρωθεν των όχθων του πλατάνια έχουν ξεραθεί, και στη συνέχεια καταλήγει στο χείμαρρο Μπογδάνα.

• Στο ρέμα διαφεύγουν επίσης ποσότητες απορριμμάτων. Η παραπάνω διαπίστωση έγινε με επιτόπια έρευνα από την εξωτερική πλευρά της περίφραξης του ΧΥΤΑ.

• Υπήρχε έντονη οσμή βιοαερίου στην πλευρά των κυττάρων 1, 2

• Εντός του ΧΥΤΑ υπάρχουν αδέσποτα σκυλιά

• Η απόθεση απορριμμάτων μέχρι σήμερα έχει υπερβεί κατά πολύ τις προβλεπόμενες ποσότητες του αρχικού σχεδιασμού .

Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΑ έχει λήξει στις 31-12-13 και δεν έχει ανανεωθεί μέχρι σήμερα, ενώ η άδεια διάθεσης αστικών απορριμμάτων έχει λήξει στις 12-9-13.

Η συγκεκριμένη έκθεση υγειονομικού ελέγχου Εποπτών Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Θεσσαλονίκης παρ? όλο που έχει αποσταλεί από 8-7-2014 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών αγνοείται η τύχη της.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

- Την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων προβλημάτων από την συγκεκριμένη διαχείριση του ΧΥΤΑ και την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στην λειτουργία του, σύμφωνα με την ΑΕΠΟ του έργου, από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής.
- Την ολοκλήρωση, επιτέλους, του τρίτου και τέταρτου κυττάρου του ΧΥΤΑ

Οι βουλευτές

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου