.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Δ.ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Λεωφόρος Δημοκρατίας 19


Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Ερώτηση του ΚΚΕ για τον υποσιτισμό μαθητών σε σχολεία της Θεσσαλονίκης


Ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου για τον υποσιτισμό μαθητών σε σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αναλυτικά, το κείμενο:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Θέμα: Για τον υποσιτισμό μαθητών σε σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το θέμα του υποσιτισμού μαθητών Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, ως επίπτωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, οξύνεται συνεχώς χρόνο με το χρόνο, λαμβάνοντας ανησυχητικές διαστάσεις.
Περισσότερα από 1.472 παιδιά, που φοιτούν σε σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης και προέρχονται από οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, υποσι­τί­ζονται, στερούμενα ακόμα και το κολατσιό τους. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη κατα­­γραφή που διενήργησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκ­παί­δευ­σης, τους διευθυντές των σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της καταγραφής, προβλήματα υποσιτισμού εντοπίζονται σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου και συγκεκριμένα σε 9 Νηπιαγωγεία, 43 Δημοτικά σχολεία, 23 Γυμνάσια και 19 Λύκεια.
Να σημειωθεί πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται σε σχολεία περιοχών της πόλης όπου κατά κύριο λόγο φοιτούν παιδιά λαϊκών οικογενειών και οικονομικών μεταναστών.
Ενδεικτικές του μεγέθους των προβλημάτων που καταγράφονται είναι οι περιπτώσεις τεσσάρων Γυμνασίων και Λυκείων αυτών των περιοχών, στα οποία οι μαθητές που υποσιτίζονται ξεπερνούν αθροιστικά τους τριακόσιους.
Επισημαίνεται πως το ζήτημα της σίτισης είναι παράγοντας άρρηκτα συνδεδεμένος με την υγεία και την ομαλή σωματική ανάπτυξη του παιδικού πληθυσμού, τις διατροφικές συνήθειες που κατακτούν ως ενήλικες.
Παρότι όμως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και εντείνεται, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί έως και σήμερα για τη συστηματική καταγραφή του σε επίπεδο ΠΕ Θεσσαλονίκης, αλλά και σε εθνικό και κυρίως για την αντιμετώπισή του με βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Επειδή το πρόβλημα του υποσιτισμού των μαθητών, που διαρκώς μεγαλώνει, δεν μπορεί να λυθεί μέσω του εθελοντισμού, της εκκλησίας, των ΜΚΟ ή των όποιων φιλανθρωπικών οργανώσεων.
Επειδή η όποια δράση αναπτύσσεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης είναι αποσπασμα­τική αφού δεν διαθέτει οργανωμένες δομές, στελέχωση και φυσικά χρηματοδότηση.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:
- Να εγκριθεί έκτακτο κρατικό κονδύλι για τους Δήμους έτσι που να παρέχεται ένα γεύμα (π.χ. σάντουιτς, γάλα, χυμός) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των Δήμων.
- Να αντιμετωπιστεί άμεσα και με κρατική ευθύνη το πρόβλημα του υποσιτισμού που συνδέεται άρρηκτα με την υγιή σωματική ανάπτυξη των παιδιών».