.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Δ.ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Λεωφόρος Δημοκρατίας 19


Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014

24ωρη πανελλαδική απεργία στο εμπόριο την Κυριακή

Συγκέντρωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στην πλατεία Καπνικαρέας στις 10.30 π.μ.

Mε νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία την Κυριακή 20 Ιούλη απαντούν οι εργαζόμενοι στοεμπόριο, στην κατάργηση της Κυριακής Αργίας. Στην Αθήνα οΣύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας συμμετέχοντας στην απεργία, πραγματοποιεί και καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Καπνικαρέας στις 10.30 το πρωί. Ανάλογες απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν οι ταξικές δυνάμεις σε πολλές πόλεις της χώρας.
Στη Θεσσαλονίκη, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στον πεζόδρομο Αριστοτέλους με Τσιμισκή. Παράλληλα, διοργανώνει παρεμβάσεις στα καταστήματα και εξορμήσεις ενημέρωσης μαζί με μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ.
Στην Πτολεμαΐδα το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ) καλεί σε πικετοφορία στην κεντρική πλατεία στις 11.00 π.μ.
Στη Ζάκυνθο το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία. Την Κυριακή θα πραγματοποιήσει περιοδείες και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς.
Στο Ηράκλειο, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί στις 11 π.μ. έξω από τα δικαστήρια.
Στην Καβάλα, το Σωματείο Εμπορουπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει την Κυριακή στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία.
Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία, την Κυριακή 20 Ιούλη, απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων Βόλου του ΠΑΜΕ. Επίσης, παρεμβάσεις ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας θα κάνουν το επόμενο διάστημα εμποροϋπάλληλοι και μικροί έμποροι της Μαγνησίας, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη των Γραμματειών Μαγνησίας του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ.  
Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος εμποροϋπαλλήλων Αθήνας επισημαίνει: «Όχι στην κατάργηση της Κυριακής Αργίας. Όχι στις συνθήκες γαλέρας που απαιτούν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία. Η λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές έρχεται να προστεθεί στα σμπαραλιασμένα ωράρια, τις ατομικές συμβάσεις, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους πετσοκομμένους μισθούς των 300 - 400 ευρώ, την απληρωσιά, την ανεργία και την εντατικοποίηση, που είναι κυρίαρχα στον κλάδο του εμπορίου.
Το άνοιγμα όλων των καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο είναι αξίωση των μεγαλοεργοδοτών και πολυεθνικών στον κλάδο του εμπορίου, που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση.
Αυτός είναι ο στόχος τους, αυτό χρειάζονται για να αυγατίσουν και άλλο τα κέρδη τους.
Η αρχή για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, στη συνέχεια είχαμε τη νομοθέτηση του ανοίγματος των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο, τώρα την υπουργική απόφαση για τις 52 Κυριακές, που αποτελεί ένα ακόμα βήμα στο στόχο της πλήρους απελευθέρωσης των κανόνων λειτουργίας της αγοράς, στο όνομα της ενίσχυσης, της ανταγωνιστικότητας και τόνωσης του εμπορίου και του τουρισμού στην πόλη.
Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούνται και οι "Λευκές νύχτες", που είναι μαύρες για τους εμποροϋπαλλήλους, γιατί υποχρεώνονται να δουλέψουν έως και τις 3 τα ξημερώματα.
Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους ανέργους και μικρούς εμπόρους, είναι καθαρό ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν θα "τονώσει την αγορά", δεν θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς, δεν θα σταματήσει την εντατικοποίηση που υπάρχει, το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί.
Θέλουν μαζί με τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς, και τώρα την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των μεγαλοκαταστηματαρχών, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζόμενων.
Θέλουν να αφαιρέσουν όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, σαρώνουν στην κυριολεξία τα δικαιώματα, ιδιαίτερα στη νεολαία και τις γυναίκες.
Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο έχουν πλέον αποκομίσει πολύτιμη εμπειρία για το ποιοι θα ωφεληθούν από το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου. Η ανεργία, οι τσεκουρεμένοι μισθοί, η απληρωσιά που ξεπερνά τους 5 μήνες, είναι όσα εμποδίζουν τους εργαζόμενους σήμερα να καλύψουν τις ανάγκες τους, και όχι οι επιπλέον μέρες και ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.
Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο ανοίγει το δρόμο για την κατάργησή της και σε όσους κλάδους συνδέονται με αυτό, και σύντομα θα ισχύσει για το σύνολο της εργατικής τάξης, για όλους τους κλάδους.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί κάθε συναδέλφισσα και κάθε συνάδελφο να καταδικάσει με την οργανωμένη του δράση την πολιτική αυτών των κομμάτων, που προσπαθούν να μας πείσουν για "φιλολαϊκό πρόσωπο" της ΕΕ και των κυβερνήσεων, αλλά να καταδικάσει και τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό που εκφράζεται στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας από τον ΣΥΡΙΖΑ και πρώην στελέχη της ΠΑΣΚΕ, που έχουν βάλει την υπογραφή τους με την εργοδοσία, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, στην απόφαση που απελευθερώνει το ωράριο από το 1997, και άνοιξαν το δρόμο για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
Ευθύνεται για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στο κλάδο βρεθήκαν ανέτοιμοι οργανωτικά, και ιδεολογικά αφοπλισμένοι στη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της τρόικας.
Καλλιεργούν τη λογική του μικρότερου κακού, λένε ότι οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν, ο κλάδος γενικά δεν απεργεί, θέλουν να κρύψουν την πραγματικότητα ότι δεν θέλουν να συγκρουστούν με τους μεγαλεμπόρους, για αυτό το λόγο συμμαχούν μαζί τους στη λεγόμενη "συμμαχία για το εμπόριο" με τις εργοδοτικές ενώσεις ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, με αυτούς που επί της ουσίας δεν διαφωνούν με το άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων καλεί:
Κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να σκεφτεί. Τώρα υπάρχει πείρα από την εφαρμογή της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τώρα ξέρουμε ότι όταν η κυβέρνηση λέει για "ανάπτυξη", για "αύξηση της ανταγωνιστικότητας", εννοεί ότι οι εμποροϋπάλληλοι θα "λιώνουν" καθημερινά από τα ατελείωτα ωράρια και την εντατικοποίηση μέσα στα μαγαζιά, και οι μεγαλέμποροι θα αποκομίζουν τεράστια κέρδη.
Τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε τη μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε, να καθορίζουν και τη ζωή μας.
Τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές, να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε :
Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα, για όλο το χρόνο.
Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.
Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, και μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο μισθό 920 ευρώ».
Κάλεσμα στους καταναλωτές να απέχουν από κάθε κατανάλωση την Κυριακή 20 Ιούλη απευθύνει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και νήσων.
Το θέμα της κατάργησης της Κυριακάτικης Αργίας αναδεικνύει με επερώτησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Λαική Συσπείρωση Πελοποννήσου, δια του επικεφαλής της, Νίκου Γόντικα.
902.gr